Stalno predstavništvo RS pri Svetu Evrope /Novice /
14.11.2014  

Belgija je prevzela predsedovanje Odboru ministrov Sveta Evrope

13. novembra 2014 je Belgija od Azerbajdžana prevzela predsedovanje Odboru ministrov Sveta Evrope za naslednjih šest mesecev.

Belgija si bo prizadevala za krepitev varstva človekovih pravic, uveljavljanje skupne odgovornosti držav članic Sveta Evrope za implementacijo Evropske konvencije o človekovih pravicah in sodb Evropskega sodišča za človekove pravice in za sodelovanje Sveta Evrope z drugimi mednarodnimi organizacijami. Ostale prioritete belgijskega predsedovanja bodo: nadaljevanje reforme organizacije, ki jo je začel generalni sekretar Sveta Evrope, delo na področju socialnih pravic v Evropi, promocija skupnih vrednost skozi kulturo in izobraževanje ter sodelovanje Odbora ministrov s Parlamentarno skupščino in Kongresom lokalnih in regionalnih oblasti Sveta Evrope.

Primopredaja je potekala med azerbajdžanskim zunanjim ministrom Elmarjem Mammadyarovom in belgijskim zunanjim ministrom Didierjem Reyndersom.

Dodatne informacije o prioritetah in aktivnostih Belgije so dostopne na uradni spletni strani belgijskega predsedovanja oz. na spletni strani Sveta Evrope.

Belgija bo predala predsedovanje Bosni in Hercegovini maja 2015.