Stalno predstavništvo RS pri Svetu Evrope /Novice /
10.10.2013  

Minister Erjavec podpisal skupno izjavo zunanjih ministrov ob svetovnem in evropskem dnevu boja proti smrtni kazni

Ljubljana, 10. oktober Danes obeležujemo 11. obletnico svetovnega dneva zoper smrtno kazen ter 10. obletnico veljave Protokola 13 Evropske konvencije za človekove pravice zoper smrtno kazen.

Ob letošnjem dnevu boja zoper smrtno kazen je 42 zunanjih ministrov, med njimi tudi slovenski minister Karl Erjavec, v skupni izjavi pozvalo k odpravi smrtne kazni v Evropi in po svetu.

V izjavi ministri opozarjajo na negativne vidike smrtne kazni tako za obsojenega kot za njegovo družino. Smrtna kazen ne zmanjša kriminala ali povečuje varnosti ter ne povrne škode žrtvam in njihovim družinam. Do danes je Protokol 13 Evropske konvencije za človekove pravice ratificiralo 44 držav. Ministri v izjavi pozivajo vse članice Sveta Evrope, ki tega še niso storile, da se pridružijo temu Protokolu.

Slovenija je tradicionalno med odločnim nasprotnicami smrtne kazni in si prizadeva za splošno prepoved smrtne kazni povsod po svetu. Zato pozdravljamo rastočo podporo v okviru OZN za moratorij na smrtno kazen, kjer je ta še vedno uzakonjena.

Ob tej priložnosti ponovno pozivamo vse države, v katerih smrtna kazen še obstaja, da jo ukinejo, oziroma, da uvedejo moratorij na njeno izvrševanje. Globalna odprava smrtne kazni je pomembna za krepitev humanosti, človekovega dostojanstva in progresivnega razvoja človekovih pravic.